Zajímá mne dáváte dárcům pozornosti, nebo dárečky?

Diskuze » Mám něco na srdci

Jana (autor tématu) 71 před 5 roky

Chci se vás zeptat milí zájemci o nabízené věci, nosíte dárcům nějaké pozornosti, nebo dárečky? Zajímá mne to, protože se mi stala nepříjemnost při jednom z prvních setkání s dárkyní. Přinesla jsem jí malý dárek, ale ona se docela rozzlobila, že za to nic nechce, prý je tam jasně napsáno „za odvoz“, že asi neumím číst, nebo jsem vůbec nic nepochopila a ona že také nikomu nic nenosí. Byla to trochu ledová sprcha, ale od té doby nenosím dárcům nic. Je fakt, že mně ve velké většině případů také zájemci nic nenosí a naprosto mi to vyhovuje, jsem tak spokojená. Když už někdo přinese nějakou drobnost, jsem v rozpacích. Dokonce jsem jednou odmítla přijmout velkou bonboniéru, řekla jsem slečně s úsměvem na tváři, že to by pak nebylo za odvoz.

Jiri 3 před 5 roky

Ano, ja nosim.

Markéta Pochmanová 21 před 5 roky

nosím většinou čokoládu, přijde mi to jako slušnost a hezké poděkování.

Jarek 1 před 5 roky

Ano, někdy růže nebo něco ze zahrádky.Snad to neurazí .

Jana (autor tématu) 71 před 5 roky

Děkuji vám všem za odpověď. Já jsem tenkrát sebou měla bonboniéru. Možná byla paní právě na dietě a já tak pokoušela její odhodlání a pevnou vůli Samozřejmě to je jen domněnka, protože skutečný důvod její zloby nevím. Hezký večer přeji. Jana

Tomáš 421 před 5 roky

Mně nevadí, když nikdo nic nedá, je to tak v naprostém pořádku. Spíš se dostávám do rozpaků, když někdo něco přinese a stává se z toho pro mne dilema. Je to celkem individuální záležitost a nedá se to jednoznačně paušalizovat. Spíš se ale přikláním k absenci darů za darované věci.

Tomáš 421 před 5 roky

P.S. psát si ale v profilu rovnou o věci, je dle mého pohledu rozhodně unfair - příklad:
https://vsezaodvoz.cz/profil/87231/rakapka
Cituji: "Pokud se rozhodnete přinést nějakou pozornost, potěší třeba bylinky (ať už řezané či s kořínky k zasazení), čokoláda, či kočičí konzervička a pod."

Pavla 54 před 5 roky

Dobry den ja za sebe mužu řict že když si někdo napiše že něco daruje a rovnou napiše do profilu co za věc chce pak to podle mě neni darovani ja když jsem si šla pro darovanou věc měla jsem pro pana bonbonieru všem pěkny den

bára divá 49 před 5 roky

Dobrý den. Taktéž dávám dárci malou pozornost, je to slušnost.

Jana (autor tématu) 71 před 5 roky

Paní Barčo, máte pravdu, ale buďte ráda, že nemáte stejnou zkušenost jako já. Bylo mi z toho tenkrát fakt zle.

Tomáš 421 před 5 roky

Pohybuji se v práci mezi lidmi, na které slušnost působí podobně jako zápalka na soudek s dynamitem, takže jak jsem psal výše - nelze to dnes paušalizovat. Ano, slušnost je nabídnout, ovšem slušnost znamená i odmítnout bez absurdních a zbytečných vulgarit.

Jana (autor tématu) 71 před 5 roky

Pane Tomáši děkuji, je to tak

Vendula Kopi 28 před 5 roky

Dobrý den, ráda za darovanou věc dám nějakou pozornost, nemám na to abych si věci koupila a jsem vděčná, za každou darovanou věc, pro dárce to byla investice a já tím dávám najevo, že si toho cením, když věc dostanu. Připadne mi to fér a dávám tím i najevo, že věc budu užívat osobně a neprodám jí.

Sluníčko 53 před 5 roky

U mě je to jak kdy, někdy drobnost přinesu někdy ne-záleží na konkrétní situaci a možnostech. Co mi ale daleko víc vadí (než např. uvedení preferencí v profilu) je napsání si přímo po reakci na inzerát co že si daný za věc představuje, že dostane. Obzvláště, pokud výjmečně něco sháním a odpoví mi uživatel který zatím nic nedaroval, jen vyzvedával a že má co sháním a VYMĚNÍ to za..... pak to není "Daruji za odvoz" ale "Vyměním za .." Byť by se mnou sháněná věc hodila, musím z principu odmítnout. Bohužel i mezi dárci se takovýto přístup vyskytuje takže za sebe jako dárce musím říct: ráda předám to. co udělá radost a nic na oplátku nežádám. Dostanu-li něco, nezlobím se a klidně to může být jen spokojený úsměv na straně obdarovaného

Silva Lovětínská 3 před 5 roky

Chci-li něco darovat, daruji. Bez nároku a očekávání, že bych měla něco dostat. Naopak jsem ráda, že věci, co už doma nikdo nevyužije a jen by zabíraly místo, nejdou někam do kontejneru a někdo je ještě i rád využije. To mi udělá radost. Ale dostala jsem i vyšší poštovné na čokoládu a nedávno čokoládu přímo při předání, a rozhodně mě to nerozzlobilo, byla to milá pozornost.

baru.dankova 2 před 5 roky

Jsem v pozici darujícího, pro nic jsem si nikdy nebyla, tak to nemůžu posoudit... ale musím říct, že za ty nervy bych občas i malou pozornost uvítala... Ta domluva je občas zážitek... Na druhou stranu, když jsem jednou dostala čokoládu, docela mě to překvapilo... asi hodně záleží na každém no...

Tereza 5 před 5 roky

Nedávám nic a sama nic nečekám. Párkrát se mi stalo, že někdo v dobré víře přinesl na oplátku čokoládu. Plnou cukru a palmového oleje.. Takže jsem byla opět v začarovaném kruhu, co s ní. Vyhodit mi jí bylo hloupé, protože je to přece jen jídlo, a darovat to někomu známému, když bych to sama nejedla, je taky nic moc.. Zrovna teď jsem pro jistotu nabízenou čokoládu dopředu odmítla, ale pán si to nenachal vymluvit a přinesl alespoň srdíčka z ovesných vloček a sušeného ovoce. Ale rozumím tomu, že někdo to tak prostě má.

rakapka 36 před 5 roky

pro Tomáše: ó, děkuji za tu 'poctu' že z tisíců profilů co tu jsou, jste si jako ukázku neférovosti vybral právě mě, a to i přesto, že tu jsou spousty jiných lidí, co mají to samé napsané v profilu též ( a právě proto že jsem viděla že si to spousta lidí píše, rozhodla jsem se to napsat také).
Jak jistě vidíte, mám tam psáno 'pokud se rozhodnete' - ne že to přinést musí. Ale spousta lidí to zkrátka považuje za slušné, chtějí něco dát, a přemýšlí co přinést, a já jim jen šetřím námahu s přemýšlením, a šetřím sebe i je situace, že přinesou dar který je nevhodný. Já ho pak musím odmítnout, a oni to vezou zpátky a ještě mají blbý pocit. Proto uvádím to, co stojí jen pár korun a neudělají s tím nepříjemnosti sobě i mě. Za dary nic nevyžaduji, a i v inzerátu nám vždy jasně uvedeno 'za odvoz'.
Sama také někdy pozornosti nosím, někdy ne - záleží na konkrétní situaci, zda doma nějakou drobnost mám, nebo stihnu po cestě koupit, záleží také jaké hodnoty je věc kterou beru a podobně. Když si beru třeba nábytek nebo něco většího, zdá se mi slušné přinést aspon drobnost - čokoládu, bylinku ze zahrádky nebo tak. A někdy prostě nic vzít nestihnu nebo zapomenu. Prostě to nijak nehrotím. A přijde mi smutné že mě nazávýte neférovou - od nikoho nic nečekám, a víc věcí jsem rozdala než přijala. Kéž by takto 'neféroví' byli i ostatní. Pěkný večer.

Tomáš 421 před 5 roky

To možná bude tím, že neprocházím tisíce profilů. Když už mi děkujete - rádo se stalo.

Kepi 3 před 5 roky

Já nic nenosím jednoduše proto, že to neumím Nerad nakupuji, nerad vybírám čím bych někomu udělal radost a pokud dárce neznám, je to o to horší. Mé zkušenosti ze 3 darování: Jednou jsem dostal pár kousků ovoce - potěšilo a rád jsem si nechal. Jednou to byla čokoláda, kterou jsem (doufám příjemně) odmítl, protože čokoládu nejíme. Brát si něco, co neyvužiji by opravdu nedávalo smysl. A jedenkrát, to mi bylo zatím nejsympatičtější, se zájemce dopředu zeptal, jestli by mě něco za dar potešilo (odpověděl jsem, že nic a je vyřešeno pro obě strany).

Moc děkuji @rakapka za její řešení s profilem. Kéž by se to tu tak nedémonizovalo. Strašně rád bych si dal do profilu taktéž dopředu něco jasného s tím, že nic nechci, ale jestli je člověku nepříjemné mi nic nedonést, tak ať je to .... Narozdíl od rakapka mám ale předem strach z reakcí podobných Tomáše, tak jsem to zatím neudělal, ale asi do toho půjdu...

Markéta Světlíková 1 před 5 roky

Pro mne je největší odměny, když je předání na první dobrou a bez komplikací. Já dnes s díky odmítla čokoládu, kterou mi milá paní chtěla dát. Sladké nesmím a navíc fakt nečekám, že za věci za odvoz něco dostanu. Jsem ráda, že někomu pomůžu a věc, která může sloužit, neskončí zbytečně na smetišti. Tak jen doufám, že se na mě příjemce nezlobí Mě opravdu stačí, že si věc dotyčný odveze a pokud je při tom milý, poděkuje a usměje se, mise splněna

Akela 588 před 5 roky

Jana (autor tématu) 71 před 5 roky

Dobrý den paní Světlíková, děkuji za váš názor a jsem moc ráda, že to mám stejně. Přeji vám hezký den.

Blaník 1 před 5 roky

Dobrý večer, také někdy řeším dilema....dát nedát...co???...ale pokud malou pozornost nezapomenu doma, ráda dárce potěším. Samozřejmě chápu, že za odvoz je za odvoz, a každý to má jinak...Mne také potěší malá pozornost a obzvláště děti
A ať už má kdokoli jakkoli...v dnešní tvrdé době je i pidi dobrý skutek potěšující. Ale jak říkám, každý to má jinak. Mnohdy se mi i stalo, že lidé přijeli a ani nepoděkovali.
V takovém případě jsme se s manželem shodli, že sběrný dvůr nebo kontejner by byl lepší...neztráceli bychom nervy s nevděčníky,kterým slušné chování nic neříká. Čas je velmi cenný
Zdraví Blanka.

Tomáš 421 před 5 roky

ad Kepi: pokud berete jako "démonizování" skutečnost, že tu jsou dána jasná pravidla, tak máte někde něco špatně nastaveno. Oba dva s rekapkou jste totiž zapomněli ještě na jedno řešení - pokud obdržím něco, co nevyužiji, existuje možnost podarovat někoho dalšího, kupř. z řad známějších lidí, o kterých vím, že jim to mohu dát, případně nabídnout zde dalším zájemcům.

rakapka 36 před 5 roky

Tomáš: a proč si brát věci, které mi k ničemu nejsou, a jen mi přidělají starosti s přemýšlením, co s nima? Jako někomu něco dám, mám s tím čas a práci to nafotit, popsat, řešit odpovědi, čekat jestli si to někdo dle domluvy vyzvedne, a pak mi přinese něco, co nepotřebuji, a co budu znovu fotit, inzerovat, a čekat doma třeba opakovaně zda si pro to někdo přijde nebo ne?
To bych se pak na nějaké daronávní mohla s prominutím vy.. kašlat, a hodit ty věci do popelnice před domem - bylo by to snažší a rychlejší.
Ale to nechci, protože je to neekologické a je mi těch věcí líto.
Takže bud ať si to lidi vezmou po rychlé a jasné domluvě, a nic nedonesou, ale neztrácí můj čas; a pokud je jim trapné nic nedat nebo je jim nepříjemné moje odmítnutí daru, at je to raději něco co využiji bez toho, aby mi to dál přidělávalo starosti a okrádalo mě to o čas. To je asi to nejlepší řešení, nemslíš???

Tomáš 421 před 5 roky

Proč? Já myslím, že jsem to napsal jasně, stačí si to jen pořádně přečíst. Zajímavé, že tak vehementně řešíte takovou druhořadou kosmetickou vadu jako by byla nejdůležitějším problémem na světě, zatímco řada jiných uživatelů tuto potřebu nemá. (Ehm - nevzpomínám si, že bychom si měli tykat...)

Tomáš 421 před 5 roky

P. S. - co tu přebytečnou energii dát třeba do nějaké akce, která by ovlivnila alespoň průběh výroby hromad plastů, při kteréžto výrobě se často dostávají větrem části i částečky plastu daleko za pozemky zpracovávatelských firem, ať už je k tomu důvod jakýkoliv...? Nebylo by to tak náhodou ještě mnohem víc ekologičtější...?

Peter 3 před 5 roky

daroval som len raz, dostal som domaci dzem, ktory potesil, ak mi niekto da nieco co sa skonzumuje a nezabera miesto tak mi to nevadi, ale necakam nic, akurat nechcem hadzat veci do odpadkoveho kosa ked stali docela dost

rakapka 36 před 5 roky

Tomáš: a já myslím že jsem to snad taky napsalaja jasně a výštižně, a pokud to nechápeš je to tvůj problém. A pokud ti vadí tykání tak pardon, ale na netu si všichni tykají. A pokud s tím máš problém, tak promiňte vaše veličenstvo.
A co kdyby JSTE VY místo toho rejpání do ostatních šel dělat něco užitečného? Za ten čas strávený tady rejpáním do mě už jste mohl vaše veličenstvo zachránit půl planety.

Jana (autor tématu) 71 před 5 roky

Jak vidím, tak můj nevinný dotaz probudil různé emoce. Osobně jsem ráda za tyto stránky, za všechny dárce i obdarované a za radost na obou stranách. Hezký den přeji všem

rakapka 36 před 5 roky

Jana: snad jsme vás nějak nevystresovali, to bych nerada...
Já osobně to neberu moc vážně, je to jen internetová diskuse...
Přeji pěkný den

Tomáš 421 před 5 roky

Uvedl jsem pouze nevinný příklad - nevěděl jsem, jaké flame war namísto místo rozumné "internetové diskuze" to spustí - viz https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/flame-war
Nejsem ani veličenstvo, ale nebyl jsem a ani nejsem soudruh, kterému se tykávalo na potkání ještě docela nedávno - před rokem 1990.

Michaela 103 před 5 roky

Pro všechny: Tomáš je zdejší spisovatel, který má neuvěřitelnou potřebu neustále všechno komentovat, všechny poučovat, chytat je za slovo, a donekonečna vše rozebírat. Nevšímejte si ho.

rakapka 36 před 5 roky

Tomáš: jo, nevinný příklad kdy tu veřejně někoho nazvete neférového anižbyste ho znal. Fakt super. A vysvětlit jste si to taky nenechal. Za prvé - to flame-ware jste tu spustil vy, za druhé mi nemusíte posílat odkazy jak nevzdělanci. Za prvé vím co to znamená, a i kdybyhc nevěděla, umím použít vyhledávač. Tím že tu budete z druhých dělat hlupáky přátelské diskuzi neprospějete.
Nevím co sem zase taháte komunisty, nikdo vám neříkal soudruhu - zase jen zbytečné rozdmíchávání vášní. To tykání nebyl žádný umysl vás urazit, ni jsem jsem si nevšimla že jsem potykala, prostě když se lidi na internetu baví, tak si běžně tykají. Navíc když se někdo představuje (v nicku nebo v podpisu) křestním jménem, tak to automaticky navádí k tykání. Pokud chce někdo vykat, používá příjmení. Mě osobně neuráží když mi někdo na diskuzi tyká, na internetu je to normální a na většině diskuzí si skoro všichni tykají, a nemám potřebu se povyšvat nebo ze sebe dělat hogo fogo.
Jinak bych vážně nevěřila, že někoho vytáčí to, že když já něco zadarmo nabídnu, že mi za to někdo něco přinese. Asi závist. A že tady dozvím, že místo braní dárků od zájemců mám vyřešit otázku ''světové výroby plastů, - a zabránít aby se při jejich výrobě - dostávaly větrem části i částečky plastu na pozemky výrobců'' - tohle mě z celé dizkuse rozzsekalo asi nejvíc.... Jsem nevědla že odmítnutím čokolády nebo svazku petržele můžu zachránit planetu a omezit množství plastů..


Dál mě tahle debata vážně nebaví, můj čas je moc vzácný na to abych tady krmila troly. Znovu opakuji - po nikom nic nepožaduji, vše dávám za zadarmo - takže žádná pravidla nepurušuji. Pokud někdo něco chce přinést, tak jsem ráda když je to něco užitečného než další zbytečnosti kterých se musím zbavovat. Jestli to nechápe, je to váš problém. Pokud se vám můj způsob dárcovství nelíbí, nikdo vás nenutí reagovat na mé inzeráty a něco si ode mě brát - ostatně už ani nemůžete.

Myslím že Michaela to vystihla nejlépe

rakapka 36 před 5 roky

Mchaela

babrdla 40 před 5 roky

Sakra,není toto zbytečné..pokud má někdo v profilu,že ho neurazí svazek mrkve,tak je jen na mě,zda mu ji dovezu nebo ne...a já to tedy dělám tak,že pokud tu mrkev doma mám,tak jí ráda vezmu a pokud ne,jedu bez ní..proboha co zde řešíte...kdo chce ať dá,kdo ne ať nedá..je to na každém...nemyslím,že by rakapka dělala něco špatně...

Kepi 3 před 5 roky

Opravdu to jako démonizování beru, stačí si tu diskuzi pozorně přečíst. Ne, pravidla tu jasná nejsou, ale i kdyby byla, důležité přeci je, že tohle je o interakci lidí. Rakapka napsala hrozně důležitou věc - jde zde o čas strávený vším kolem. Ano, chceme dělat vznosnou věc, ale pokud bych měl dostat něco co nechci a dávat to dál - já v tom nevěřím. Lepší je dle mě odmítnout a třeba to bude znamenat, že to příště dotyčný nekoupí, klesne poptávka, bude se toho méně vyrábět - to bude teprve výhra.

Každopádně je tu opravdu zbytečně moc emocí, mě ten dotaz příjde velmi podnětný a je škoda, že teď každý, koho zaujme, se bude muset prohrabávat bahnem.

Mimochodem dnes čtvrtá věc a opět jsem něco dostal. Prostě to tak funguje, nemá smysl se snažit vynutit, aby nikdo nic nenosil, protože by to nepřineslo nic dobrého. Já bych spíš zkusil systémově zařídit, aby bylo jasně vidět jaké jsou preference dárce. Pokusím se časem sepsat nějaký konstruktivní návrh.

Markéta Světlíková

bára divá 49 před 5 roky

Včera jsem dostala věc, na jiném serveru,kde byla inzerována. Snad neurazil značkový čaj a brambůrky.

Hana 6 před 5 roky

@rakapka
Také nechci, aby mi lidé nosili věci, které nepotřebuji, ale také už jsem nesla pozornost i dostala pozornost. Když mám pocit, že mám něco, co druhému může udělat radost a beru si (alespon pro mě) cennou věc, ráda darujícímu udělám také radost. Vlastně ji dělám i sobě, když se to podaří a darující má z pozornosti radost. Na druhou stranu, když jsem odmítla nabízenou "výměnu", zájemce se už neozval, asi se chtěl též něčeho zbavit .
Zkrátka nic nelze paušalizovat ani soudit podle jedné věty v profilu. A pokud tyto řádky čte někdo, kdo má zájem o mé věci, bylinky ani konzervička pro čičáky taky neurazí

rakapka 36 před 5 roky

já za tento týden dostala banán, a jednu malou konzervičku pro číču... dřív nějaké čokolády...
Ze zkušeností tak polovina lidí něco přinese, polovina ne. Když nic nedonesou, tak nevadí, hlavně aby klapla rychlá domluva, čas je nadvše. A když přinesou něco co udělá radost, tak to potěší taky.
Já když něco nesu, snažím se, aby to bylo něco, co nezůstává a nezavazí - tedy buď neco k snědení, a nebo něco co se dá spotřebovat jednorázově.
Třeba v posledním týdnu jsem si jela pro nějakou kosmetiku, paní jsem nabídla cuketu ze zahrádky, protože jich mám zrovna hromadu, paní odmítla že jich má tady kopec. Někdy beru malinkaté svíčičky, protože je vyrábím, tak je všude nosím jako pozornost. Takové že vyhoří během dvou hodin, takže to týdny nezavazí, ale na jeden večer to udělá radost. Když není velké horko, vezmu čokoládu, vybírám jen ten ztužených tuků. A někdy prostě nezvládnu nic, tak jen poděkuju a přidám úsměv

Tomáš 421 před 5 roky

ad Michaela: Jsem opravdu rád, že nepoužívám typické pro všechny pražské pepíky. Dokonce ani spisovatel nejsem.

Tomáš 421 před 5 roky

errata: "podpásovky"

Tomáš 421 před 5 roky

ad Kepi: pokud bych bral Vaše hodnocení jako standard, pak bych musel démonizovat kdekoho na potkání. Opravdu zvláštní, co dokáže jedna normální poznámka o několika slovech, na kterou navážou slohovky emocí a nakonec dopadnu nejen jako ten, kdo démonizuje, ale i jako spisovatel. Tedy: spisovatel je ten, kdo dokáže několika slovy vyjádřit to, na co druhý potřebuje několik odstavců? Pak bych ale měl být hrdý na to, že jsem byl za spisovatele označen, nebo ne?

Michaela 103 před 5 roky

Vy byste udělal nejlépe, kdybyste přestal psát úplně.

Akela 588 před 5 roky

Jen na vysvětlenou.
Tomáši když už jste tu zmínil Pražské Pepíky... setkávám se s tímto výrazem i na dalších diskuzích třeba na novinkách. Vždy to jsou bohužel lidé z Moravy,kteří toto používají naopak jsem to ještě nikdy neviděla, že by Pražák ostouzel Moraváky. Je třeba si uvědomit, že v Praze byste rodilého Pražáka pohledal. Je tu samá Morava a cizinci. Takže Pražští Pepíci jaksi už nejsou

Tomáš 421 před 5 roky

Jen se na mne pěkně sesypte a odkopejte se. Nikdo z vás se ani na vteřinu nezamyslel nad tím, že se dá udělat docela obyčejná radost tím, že obdaruji třeba někoho dalšího tím, co jsem dostal a co se mi nehodí. Prostě - jiný názor, tak ho tepejme, co to dá. A tomuhle říkáte internetová diskuze, svoboda názoru nebo dokonce demokracie? K smíchu. Zlatý venkov.

Tomáš 421 před 5 roky

P.S. spejšl pro Zdenu: výraz "pražští pepíci" či "Pražstí Pepíci" běžně nepoužívám, protože mi jde celkem proti srsti (kupř. mám velice rád Hašlerovy písničky). Jen jsem zkusil, co to provede s "národem" - zabralo to dost slušně.

rakapka 36 před 5 roky

Tomáš: takže jsi se vlastně přiznal, že tu jen hejtuješ a prudíš... tak to gratuluju... a pak piš něco o tom, že tu do tebe někdo kope... jediný, kdo tu neuznává názory ostatních, jsi bohužel ty.

rakapka 36 před 5 roky

Tomáš:
pardon, oprava, zapoměla jsem vykat... takže ještě jednou, aby jste se necítil dotčen..

takže jste se vlastně přiznal, že tu jen hejtujete a prudíte... tak to gratuluju... a pak pište něco o tom, že tu do vás někdo kope... jediný, kdo tu neuznává názory ostatních, jste bohužel vy.

Michaela 103 před 5 roky

Rakapka: Naprosto přesně jste to vystihla...

Petr Roubíček 242 před 5 roky

Osobně pokud přinesu tak třeba Vlašské ořechy z vlastní zahrady a zatím nikdo nebyl naštvaný nebo uražený naopak ,dle pravidel může darovaný něco donést ,ale dárce nemá nic požadovat za dar .

Tomáš 421 před 5 roky

Praha má VŽDYCKY pravdu.

rakapka 36 před 5 roky

Tomáš:
pravdu má ten, kdo jí má a na čís traně jsou argumenty, a kdo ji nemá, ten si ji nevynutí.
Původně jsem už na vás nechtěla reagovat, protože je to jen ztráta času a energie, ale mám ještě k vašemu příspěvku co říct.
Vážně je už trapné jak se neustále navážíte do Pražáků! Je to vlastnost slabomyslných jedinců, kteří když své názory neprosadí proti většině, a nemají už žádný logický argument, jak diskuzi vyhrát, tak se začnou navážet do druhých - kůli věku, vzhledu, vzdělání, a nebo kůli místu bydliště!
Vám by se také nelíbilo, kdyby si tu všichni zasedli na lidi ze Zlína a začali se do nich navážet, a nebo kdyby místo smysluplných argumentů někdo stále nadhazoval, že se s vámi nedá debatovat protože jste z nějakého zapadákova nebo prohlašoval že zato v tom vašem Zlíně nebo Loučce je to výkvět národa podobně. Vy vyžadujete od druhých úctu - třeba vykání - ale sám s druhými s úctou nejednáte, a když nemáte agrument začnete se ohánět Prahou.
Pokud vám někdy někdo z Prahy nějak ublížil, že z toho máte trauma, tak si to řeště s ním, a nepřenášeste to na druhé lidi. A pokud pražákům závidíte jejich město, životní styl, nebo platy, nebo cokoliv jiného, nikdo vám nebrání se přestěhovat.
Já jsem třeba původem z moravy, ale v Praze žiju, a znám tu spoustu bezvadných lidí, kteří nikomu neublížili, a už vůbec ne vám, proto buďte tak laskav a stále se o pražáky neotírejte. Je paradox, že pražáci se do lidí z jiných měst skoro nikdy nenáváží, a když tak je to jen z legrace, ale nikoho neponižují; zato lidi z malích měst Pražáky nenávidí až do morku kostí, a stále si je berou 'do úst'. Bylo by fajn, kdyby jste se nad sebou a svojím chováním zamyslel, a našel si nějaký koníček, kde se budete moct lépe realizovat než provokováním na dizkusích u servru, který je navíc přimárně určen ke zcela jinému účelu.