Chystáme VšezaOdvoz Premium - pojďte nám říct, co by podle vás mělo umět. Zabere to jen 2 minuty. Jdu na to.

Podvodník - Elektrokoloběžka Xiaomi

Diskuze » Negativní příhody

Jaromir77 (autor tématu) 6 před 2 měsíci

Varování pro všechny - neposílejte mu na účet žádné peníze na zaslaní koloběžky. Je to podvodník, který jen zkouší vylákat platbu předem a poté přestane komunikovat.

Jedná se o tento inzerát:
https://vsezaodvoz.cz/inzerat/384475/elektrokolobezka-xiaomi

Moje zkušenost:

Koncem listopadu jsem mu napsal, jestli je koloběžka ještě volná. Ozval se mi zpět až 3.11., v neděli a poslal následující text:

"Dobrý den,

píše mi opravdu hodně zájemců, tak se omlouvám, že jsem se neozval/a dřív. Každopádně, pokud máte zájem, můžu vám to poslat na adresu rovnou přes PPL za 199 Kč – řidič si to u mě vyzvedne a doručí vám to až domů.

Předpokládám, že jste projel/a víc benzínu, takže pokud to tak bude, pošlete mi prosím částku 199 Kč na účet 271112637/0600 a pak mi pošlete SMSKU na číslo 733 375 966 s jmenem a prijmenim a adresou a telefonim cislem a v pondělí si to u mě vyzvednou takže ve stredu by měla dorazit.

Díky a dejte vědět, jak se rozhodnete, Tomáš"

Působilo to podezřele, jako vygenerovaný text přes AI ("... že jsem se neozval/a dřív.", zmínka už proběhlého projetí benzínu, když ještě vůbec nebyla řeč o vyzvednutí, atd. Ale když tam byl telefon, tak zavolám a bude jasno. Buď to dotyčný nezvedne a začne posílat sms s výmluvami, proč nemůže telefonovat, a že vše jen po sms, anebo to zvedne a udělám si obrázek.

K mému překvapení to dotyčný zvednul, na druhé straně hlas mladého kluka, který by mohl odpovídat ročniku 98, normální čeština, reálný člověk odtud.

Mladík předložil uspokojivé vysvětlení - že mu psalo moc lidí a byl pryč, tak odpovídá postupně.

Když jsem se divil, že se dostává až ke mně, když tam měl jistě dost zájemců už přede mnou, tak si stěžoval, že část lidi to chce poslat na dobírku, jiní po něm chtějí, aby jim dokoupil i tu nabíječku a poslal to vše naráz, atd. A že s tím nechce mít další starání, ani riskovat, že to pošle a dobírku si adresát nevyzvedne a prodělá poštovné.

Na dotaz, proč k tomu nedokoupí za několik málo stovek tu chybějící nabíječku a nepdrodá to, tak že prý tu elektrokoloběžku předtím dostal také za odvoz, tak mu přijde fér poslat to tak dál, když už ji nevyužívá. K tomu histokra o tom, jak ji dostal zdarma bez baterie, ale že tu si koupil.

Během telefonátu hledal, kolik mu napsalo lidí, počítal dopravu PPL s vyzvednutím u zákazníka doma, dokonce věděl, že když to zadá v neděli večer, vyzvednout to přijedou až v úterý. Také zmiňoval, že bydlí v zapádákově, kde je jen jakási polofunkční Balíkovna, ... rozohvor celkově normální, přirozený - nepůsobící nijak závadně.

Dohodli jsme se tedy, že platbu předem 199,- Kč na PPL pošlu na daný účet. Následně mi udělal na 1 den rezervaci, tuším, že do pondělí cca 19:30.

To mi stačilo, takže jsem mu peníze poslal a platba mu přisla v noci z neděle na pondělí.

Nicméně na moje následné sms, zda mu platba dorazila, nereagoval, na dotaz, zda chce adresu pro doručení koloběžky posat sem do zpráv nebo do sms také ne. A na výzvu další den, ať mi peníze pošlet zpět, pokud odeslání koloběžky nehodlá realizovat, také neregegoval. A když jsem mu dnes během dne několikrát zkoušel volat, tak moje číslo už má zablokované.

Takže si ušetřete starosti a nic mu neposílejte. Zjevně má v úmyslu vylákat malé platby od co nejvíc lidí, spolehajíc na to, že tak nízké částky nebude nikdo řešit.

To se ale plete. Nejde o ty dvě stovky, ale o princip. Ten inzerát doposud vidělo cca 1200 lidí, takže šance, že mu 50 z nás peníže předem poslalo, není malá.

Kdo má zájem nenechat mu to projít, hlaste se sem, podáme pak společné trestní oznámení, až to bude v součtu nad 10 000,- Kč.

Radek 😏 1 před 2 měsíci

Zdravím vàs Jaromíre přesně to co popisujete se stalo mě takže připojuji se k vám aby se ten parchant dostal kam patří nebo alespoň patřičně potrestán aby byl😉😈
radek

Akela 616 před 2 měsíci

Inzerát je zrušený nejde se podívat kdo to je.

Akela 616 před 2 měsíci

Děkuji

tomáš vašut 2 před 2 měsíci

Tak nás je asi víc chtělo by to pozbirat co nejvíce povedených a podat hromadnou žalobu

tomáš vašut 2 před 2 měsíci

Rád se připojím opravdu nejde o dvě kila ale s takovými šmejdy by se mělo zatočit

Ondřej Beránek 111 před 2 měsíci

Popravde, zlakal vas mamon. Na portalu za odvoz si neco kupovat. jo povidali ze mu hrali.

Nebudte tak kategoricky, pane Beranku. Obcas zde lide nabijzdeji o mnoho hodnotnejsi veci, nez je takovato kolobezka, s nejakym "mamonem" (tedy ziskat neco cenneho zdarma) to nema co delat. A myslim, ze vetsina lidi, co mu na to reagovala, to chtela pro sve deti, takze v tom nespatrujte nic, co v tom nebylo.

S tou motivaci mate pravdu. Ale to i ja . V tuhle chvili jde ostrazitost bokem. Snad vas potesi ze chlapika uz resi pcr.

https://tydenikpolicie.cz/mladistvy-chlapec-mel-na-internetu-podvest-nejmene-50-lidi-nabizel-k-prodeji-elektroniku-ci-listky-na-koncerty/

Zajimave a bylo by skvele, ale jak si muzete byt jist, ze tento pripad je prave on? Takovych podvodniku je v CR jiste mnoho destiek, ne-li stovek.

Je to velice pravdepodobne.
Znam nekoho z tohoto pripadu a tam jednani bylo velice velice podobne.

Akela 616 před 2 měsíci

Je divné pokud onen muž je zavřený jak může nabízet zboží zde?

Hm tak to je takovejch holoubku zrejme vic. fakt super.

burbot 6 před 2 měsíci

Vyzvednutí kurýrem je teď častý podvod. Asi jako cokoliv, kde je potřeba poskytnout číslo účtu a telefon.

burbot: Ten pripad to neni. Vy minite typ podvodu, kdy si podvodnik hodla poslat pro Vami inzerovanou vec svou vlastni prepravu.

Zde slo skutecne "jen" o poslani platby za prepravu PPL predem, tedy neco zcela odlisneho.

Pricemz PPL nabizi variantu, kdy bud odesilatel odnese zasilku na jakekoliv podaci misto, nebo ji PPL u nej doma za priplatek vyzvedne. Coz se vyuziva zejmena u tohoto typu neskladnych zasilek a dotycny to mel vymyslene dobre, kolobezka je velka, bydli na male vesnici, je to mlady kluk nemajici auto, atd. - takze vyzvednuti prepravcem u nej doma davalo smysl.

teodor m. 6 před 4 týdny

Takze na jednu kolobrndu za odvoz mu "pise opravdu hodne zajemcu" a presto si k obdarovani vybral zrovna vas, hm... Dneska uz si ti podvodnici ani neumi vymyslet aspon trochu verohodnou legendu a presto jim nekdo naleti?