Myslím, že se na to díváte špatně (pokouší vás závist?
) --- přece ideální stav by byl najít pro každou věc toho, kdo o ni stojí ze všech nejvíc, tedy toho, kdo je za ni ochoten dát nejvíc peněz. Ideálního stavu nelze "levně" dosáhnout, ale jistě je mu blíž prodej na sbazaru za nenulovou částku než předání zdarma skrze všezaodvoz. Já u inzerovaných věcí nemám čas ani chuť zkoušet je prodávat, tak je nabízím zdarma, pokud je ale někdo ochoten obětovat svůj čas na nalezení někoho, kdo bude ochoten pro věc nejen přijít, ale dokonce za ni i zaplatit, no tak super, pro danou věc je to výborný osud, já tleskám a daný člověk si ty prachy plně zaslouží. Ostatně, každý své věci může zkoušet prodávat, tedy hledat někoho, kdo o ně bude stát dokonce i za peníze, každý může sbírat a zkoušet prodávat věci ostatních --- ale neděláme to, protože máme za to, že se to prostě nevyplatí. Pokud to někdo vyhodnotí jinak (třeba proto, že si svého času cení zlomek toho co já) a funguje mu to, za mě dobrý!
Jediné riziko tohoto samozřejmě je, že někdo bude sbírat věci za odvoz, inzerovat je za peníze neúspěšně, a pak je prostě vyhodí, než aby je poslal dál aspoň zdarma. Nevím, jestli se to děje. Doufám, že ty náklady (domluva a cesta pro danou věc) jsou dostatečně vysoké, aby to tihle "přeprodejci" nedělali úplně bez rozmyslu.
PS: ještě k tomu stojanu za litr --- jasně, že je potřeba začít vysoko, to je tak přece u každého prodeje. To neznamená, že se to za litr prodá, možná ano, možná ne, pak se holt cena postupně sníží. Právě tak se hledá ten jeden, co má větší zájem než všichni ostatní, takže to vezme i za cenu, která se všem ostatním zdá přemrštěná. Z pohledu optimálního dalšího využití toho stojanu to ten prodejce dělá přece výborně. Přejte mu ty peníze, zaslouží si je! K závidění samozřejmě je, že má někdo tolik času...