Sešlo se obrovské množství zájemců o semínka z mé sklizně. Váš zájem mne těší a mám radost, že se tolik lidí (s porovnáním z předchozích let) začalo zajímat o prostor, kde žijí, ať už je to zahrádka, obecní prostor před domem nebo truhlík či květináč.
Každý rok velkou část semínek daruji v rámci iniciativy Semínkovna (pro zájemce odkaz zde:
https://seminkovny.com/). Koronavirová opatření dopadla samozřejmě i na semínkovny, které fyzicky existují často v rámci knihoven (protože fungují na stejném principu). Moje loňská sklizeň semen tak stále zahálí a jelikož se blíží čas, kdy by semínka chtěla do půdy a růst, rozhodla jsem se darovat je zde s tím, že i přes riziko nákazy jsem ochotna lézt na poštu kupovat známky, pytlíkovat takové množství semínek dle přání jednotlivce a běhat s tím ven do schránky / k osobnímu předání.
I přesto, že dnešní doba není lehká vůbec pro nikoho (bez ohledu na to, jak velké trápení teď má), věřím, že vždycky se najde nějaký prostor druhé potěšit a projevit to dobré, co je v nás. Pokud vím, koronavirus lidskou soudnost a ohleduplnost nenapadá.
Proto bych všechny zájemce o semínka chtěla moc poprosit o trpělivost a shovívavost;
• Zprávy procházím postupně a snažím se reagovat na všechny.
• Semínek mám omezené množství (nejsem žádný velkopěstitel), takže samozřejmě nemusí dojít na všechny, i když se snažím všechny podělit. Obecně platí, že co není rezervované, je volné. Nicméně těžko se to odhaduje, když někteří se přihlásí na jednu nabídku a pak se uvnitř dočtu, že by toho chtěli víc. Ideální by bylo naklikat vše, o co máte zájem, a pak seznam poslat v jedné ze zpráv. Tak bych na první pohled vidělo, kolik zájemců je o která semínka.
• Semínka předávám zabalená s viditelným označením. V tuto chvíli mi již dochází zipové sáčky a papírnictví jsou zavřená, tak prosím omluvte, když vám semínka přijdou v papíru.
• Také prosím omluvte, pokud něco mezitím už dojde. Snažím se podělit všechny a někdy je zájemců moc na relativně málo semínek, o nedostupných vám vždy dám vědět než odešlu. Prosím, nepište mi pak, že jste jich dostali celý pytlík, já jich opravdu víc nemám.
• Velice ocením, když mi dáte vědět co nejdříve, že jste si ten "zájem" rozmysleli nebo vám do toho něco vlezlo a již nechcete přijet nebo zaslat v obálce.
✉️📯💌
• Vzhledem k aktuálním koronavirovým opatřením nabízím (a osobně upřednostňuji) možnost zaslat semínka v obálce poštou. Jelikož známka něco stojí a můj finanční rozpočet je napjatý (jako jistě mnohých z vás, jelikož krize zasáhla nějakým způsobem snad každého na této planetě), požadují v případě zaslání poštou 20,-, nejlépe převodem na účet, který vám sdělím ve zprávě, případně mi můžete poslat ofrankovanou obálku. Obyčejný dopis má určitou kapacitu stanovenou Českou Poštou, proto prosím rozmyslete, jaká semínka chcete, a v případě většího množství (více druhů) rozvažte, zda nebudu potřebovat více známek.
• Obálky se semínky připravuji během čekání na platbu a odesílám, jakmile je to pro mne možné. Budu ráda za informaci, že už jste dopis se semínky obdrželi. Dle vlastním zkušenostem dopis dojde během jednoho či dvou dnů, nejpozději však do tří pracovních dnů. Myslím, že toto garantuje i ČP a zatím mi to tak u obyčejných dopisů fungovalo.
🌻🌺🌼🌷
Všem přeji plno pěstitelských úspěchů a radosti z rostlinek. Nezapomeňte, že růst mohou nejen rostliny, ale i my, lidé.
Děkuji, pokud jste dočetli až sem. Toto je vše, co jsem měla na srdci.