Chystáme VšezaOdvoz Premium - pojďte nám říct, co by podle vás mělo umět. Zabere to jen 2 minuty. Jdu na to.

Inzerát je již bohužel neaktivní.

Jean Dubuffet

Katalog výstavy v Jízdárně Pražského hradu 5. 10. – 28. 11. 1993. 90 obrázků, z toho 42 barevných.

„Pražská výstava je první výstavou Jeana Dubuffeta v zemi východní Evropy, Představuje se tu tvůrce, který patří plně 20. století a odmítáním jakéhokoliv kompromisu zaujal postoj nejradikálnější. Neúnavná činnost a začlenění díla v kontextu doby z něj učinily jednoho z nejvýznamnějších umělců po druhé světové válce.

Dubuffet vyhledával dialog, i když byl náročný ke svým partnerům; každé setkání pro něj znamenalo objev, možnost opravit si mínění a obohatit vlastní práci novými koncepcemi. Na konci šedesátých let ho nadchl návrh pražské Národní galerie uspořádat v Československu jeho výstavu, I když situaci posuzoval skepticky. Realizace projektu již dosti pokročila ve chvíli, kdy ji překazily následky událostí roku 1968.

Po pětadvaceti letech se výstava uskutečňuje v politicky změněném světě. Dnes to však již není výstava umělce uprostřed tvorby, jejíž dosah ještě nelze dohlédnout, ale retrospektiva díla, které se stalo příkladem neustálým tvůrčím směřováním ke svobodě myšlení. Ještě v roce 1985, několik týdnů před smrtí, pracoval Dubuffet s obrovskou energií na posledních obrazech, Nezajímala ho vlastní osoba – domníval se. že záhada není v něm – ale to, co ho obklopovalo. Retrospektiva v Jízdárně Pražského hradu, zahrnující téměř stovku děl, ukazuje hloubku jeho vnímání a celou šíři jeho vnitřního poznávání znamenající zásadní přínos umění 20. století.

Po mnoho let se francouzská mimopařížská muzea. Národní muzeum moderního umění. Centre Georges Pompidou a Dubuffetova nadace věnují hodnocení i soupisu a uchování Dubuffetova díla. Všechny tyto instituce spojily své úsilí k uspořádání umělcovy výstavy v Praze. Národní galerie, která podstatnou měrou spolupracovala na její koncepci, dokazuje, že dialog započatý s Dubuffetem pokračuje prostřednictvím jeho děl.“

Alain Juppé
ministr zahraničních věcí Francouzské republiky