Mnoho podvodů/podvodníků

Diskuze » Chyby a vylepšení VšezaOdvoz

(smazaný uživatel) (autor tématu) 24 před 6 roky

Dobrý den. Smutně přihlížím tomu, jak nějaký podvodník, či podvodníci opakovaně okrádají zdejší uživatele o peníze za poštovné. Dělá to na mne dojem, že se ze strany správců zdejšího webu nekoná žádné opatření a proto se tu těm zlodějům tak daří. Děje se něco, nebo ne? Spolupracují správci webu alespoň s policií? Pokud na to místní administrátor nemá čas, tak by alespoň mohl dát vyšší práva nějakým prověřeným lidem, aby mohli ihned banovat IP a emaily těch zlodějů a tak jim alespoň trochu ztížit nové registrace. Také může pomoct administrátorské schvalování registrací po nějaký čas, než se situace uklidní. Dají se udělat i další opatření. Domnívám se, že místní správci s tím musí něco začít aktivně dělat, protože pasivita a lhostejnost jen nahrává zlodějům do karet.

Monika Špoulová 101 před 6 roky

Předala jsem Vaše podněty hlavnímu administrátorovi.

Jana Suchánková 63 před 6 roky

to by bylo dobrý, já sama zase už podala trestní oznámení.

michal 95 před 6 roky

Bylo by dobré to podvodníkům alespoň ztížit třeba nový profil by mohl mít značku něco jako řidič ,protože v drtivé většině využívají profil nový ,profil co je několik let používaný a má kladné hodnocení je méně pravděpodobné ,že by se něco takového mohlo stát .

Maqi89 135 před 6 roky

V pravidlech VzO jasně stojí, že provozovatel webu nenese žádnou odpovědnost, naopak doporučuje nezasílat poštou. Jistě, není hezké, že určití lidé se chtějí obohatit na úkor těch důvěřivých. Ale jsou to ti důvěřivci, kdo těm zlodějům nahrávají, když i přes varování přistupují na jejich podezřelé praktiky. Pak je pozdě plakat nad rozlitým mlékem...

Miloš Najč 2 před 6 roky

A proč ty peníze posíláte dopředu. Furt na to na těchto stránkách upozorňujou. Lidi jsou holt nepoučitelný! Všem hezký den.

(smazaný uživatel) 134 před 6 roky

>Dobrý den.
Dobrý den,
>Smutně přihlížím tomu, jak nějaký podvodník, či podvodníci opakovaně >okrádají zdejší uživatele o peníze za poštovné.
Smutně přihlížím tomu, jak jsou lidé hloupí. že posílají peníze když to vyloženě smrdí lidem které neznaj.

>Dělá to na mne dojem, že se ze strany správců zdejšího webu nekoná >žádné opatření a proto se tu těm zlodějům tak daří.
Pak si sem přijdou zanadávat na správce, na lidi které neznají aniž by se zamysleli nad tím jaká je role správců.
>Děje se něco, nebo >ne? Spolupracují správci webu alespoň s policií?
... a jen tu pořvávají a nic nekonají. Podle zákona který by bylo lepší znát, může TO (trestní oznámení) podat kdokoliv pokud má pocit že došlo k trestnému činu. Trestní oznámení se podává na podatelnu před pár dny jsem to psal do jiného příspěvku.
>Pokud na to místní administrátor nemá čas, tak by alespoň mohl dát >vyšší práva nějakým prověřeným lidem, aby mohli ihned banovat IP a >emaily těch zlodějů a tak jim alespoň trochu ztížit nové registrace.
Blahoslaveni budiž chudí duchem neboť jejich je království nebeské. Doporučuji tohle už nikde nepsat, odborníkům se z těchhle všespásných rad otevírají kudly v kapsách. Vaše prohlášení je na úrovni tvrzení že pokud někde někoho přepadli je potřeba zavřít celou ulici. Tak jako místo činu neidentifikuje osobu tak to od konce 90tých let nedělá ani IP adresa.
> Také může pomoct administrátorské schvalování registrací po nějaký
>čas, než se situace uklidní. Dají se udělat i další opatření. Domnívám se,
>že místní správci s tím musí něco začít aktivně dělat, protože pasivita a
>lhostejnost jen nahrává zlodějům do karet.

Zlodějům hraje do karet především naivita a neochota lidí nést zodpovědnost, touha být vedeni, kontrolováni a to vše pokud možno zdarma. Uvědomte si, že jste za sebe právně zodpovědní, nikdo za vás nebude uvažovat. Nikdo.

Tomáš 421 před 6 roky

ad Ondra: trochu jste mne předběhl, ale velmi pozitivně a obsáhleji, než bych to udělal já. Tomu melancholickému pánovi, který brečí do celého světa svoje ukřivdění bych k tomu ještě poradil změnit "lokál" = vrátit se zpět do reálného života z uzavřeného virtuálního světa a internet využívat především k vyřizování emailů.
(P.S. Kudla mi ještě naštěstí kapsu neprořízla.)

(smazaný uživatel) (autor tématu) 24 před 6 roky

Děkuji za info o vás samotných pánové, budu napříště počítat s tím, že jsou tu i Vám podobní.

(smazaný uživatel) 134 před 6 roky

archipatelin: S tim vazne pocitejte, ackoliv jsem svuj prispevek napsal stylizovane, bylo to jen s temi nejlepsimi umysly. Slo o vytknuti faktu o zodpovednosti. (ten zaver)

Prestoze se vas styl mohl dotknout, vse v nem je jen pravda. (povzneste se nad to a ctete mezi radky)

Sleduji to tu delsi dobu a zrejme jsem zde zahledl i tipare, kseftmany, sberace osobnich udaju, i lidi se socialnimi problemy kteri se sem chodi vykecat. Opatrnost je na miste.

Aby jste nerekl ze si z vas strilim, jednim z triku ktery je o opatrnosti prijemce, pro predstavu jak daleko se to muze dostat:

Vec XXX vam clovek posle za 300 pres celou republiku, vam se to nelibi protoze jste opatrny. Za cas se vam ozve ze jede kolem vaseho mesta a ze si to muzete predat. zajasate poslete adresu. pred schuzkou vas clovek informuje ze se zdrzel a nema cas ale ze se muzete potkat nekde. Pak vas chvili napina tim ze ma zpozdeni a nakonec treba ani neprijede.

A ted ten trik, podle adresy zjistil zda jste ci nejste movity. Na shuzku vas vylakal mezitim vas vybral jeho kolega a on si pripadne zaridil alibi (vec je navnada z blesaku).
Schema je zamerne upraveno ale myslim ze je zrejme o co jde. Je to trik stary velice a opet se obevuje.

Opravdu pocitejte se vsim. Lide nejsou hodni tim zpusobem jakym o nich chceme smyslet. bohuzel.

Tomáš 421 před 6 roky

archipatelin: Rádo se stalo. Poněkud jste mne informacemi o sobě nadzvedl ze židle a buďte rád, že jsem nereagoval hned v tom momentu, ale až s odstupem, nadsázkou a humorem, i když možná trochu tvrdším.

Judith 35 před 6 roky

archipatelin: A silnici se nebojíte přecházet? Podvodníci jsou všude, buď se člověk podle toho naučí chovat, nebo ne. Howgh.

(smazaný uživatel) (autor tématu) 24 před 6 roky

Jsem nemile překvapen reakcí a nepochopením zdejší komunity na to, když se jí někdo snaží zastat. Nuže uznávám svoji chybu, omlouvám se a mějte se hezky tady vespolek

Martina 131 před 6 roky

Ano Judith možná i vášeň či mentalita tohoto národa.

(smazaný uživatel) 134 před 6 roky

Martino, na tohle jsem extra citlivej tak vam jeste odpovim, podvodnictvi neni zadna mentalita, srovnejte si statistiku podovdu je stejna jako v okoli a dokonce se za posledni roky snizila. Nevim odkud se vzalo to rypani do naroda ze jsme narod zlodeju podvodniku nebo povalecu u televize ale pravda to neni. Prijde mi to tak stejne ze mi to az skoro prijde jako dusledek nejake propagandy. Zlodeji jsou vsude, je to proste soucast vsech vetsich skupin. problem spis je ze nase policie to resi spis potichu takze se o uspesich nedozvite.

archipatelin: Nashle, preju vam at se dari.

Tomáš 421 před 6 roky

ad Martina: Takže všichni jsme podle té Vaší logiky podvodníci? Tož to děkuju uctivě! (Kam Vy na tyhle nesmysly chodíte…)

Martina 131 před 6 roky

Doufám,že ne.

Tomáš 421 před 6 roky

No když celý národ, tak bez výjimek, nebo ne?

Kokorita 13 před 6 roky

Nevím, o jakém národu píše uživatelka Martina (především nevím, k jakému patří ona). Nemám o Češích špatné mínění. To, že se objeví někde jeden podvodník, tak je pozdvižení a hned má vše řešit admin. Já to vidím z druhé strany..Ten kdo chce funkční rok staré PC, luxusní kočárek zadarmo nebo rok starou Audinu za 100.000,-, je buď hamižný, mamonář nebo naivně blbý.

Monika Špoulová 101 před 6 roky

archipatelin:
Pokud jste si pozorně prostudoval pravidla, tak byste věděl, že tyto stránky jsou určeny pro darování věcí "ZA ODVOZ".

Pokud si tedy uživatelé nejsou schopni pro věc dojet a chtějí si jí nechat poslat poštou, je to pouze na jejich vlastní zodpovědnost.
Na druhou stranu pokud inzerent požaduje, že věc pošle pouze poštou, tak můžou uživatelé těchto stránek takový inzerát nahlásit, neboť inzerát není za odvoz.

Cituji odstavec č. 8 pravidel VZO:
"8. Provozovatel je pouze zprostředkovatel mezi nabízejícím a poptávajícím za odvoz. Nepřebírá žádnou záruku za předané zboží a nenese také žádnou odpovědnost za škody, které by uživateli nebo třetím osobám přímo, nepřímo či náhodně vznikly v důsledku nebo v souvislosti s využíváním služeb Serveru. Provozovatel důrazně nedoporučuje posílání zboží poštou (zejména s platbou předem či na dobírku), což je jak proti smyslu serveru, tak i potenciálně riskantní pro obě strany."

(smazaný uživatel) (autor tématu) 24 před 6 roky

Rozumím. Už prosím neřešte můj přípěvěk, beru to zpět. Občas mám bláhovou potřebu se někoho zastat, nebo někomu pomoct, jsem pak za to náležitě potrestán a mám zase klid na pár let. Tuto zkušenost beru stejně; proč se zastávat komunity, která o to nestojí a apelovat na zodpovědnost provozovatele, který si jen myje ruce.
Celou situaci jsem si vyhodnotil jako svoji chybu v úsudku a svůj špatný odhad situace.
Nuže žijte tu blaze a přeji hodně štěstí

(smazaný uživatel) 134 před 6 roky

Ale oni se vam snazej pomoct. Vazne zkuste to nechat nekoho 3tiho precist schvalne.

(smazaný uživatel) (autor tématu) 24 před 6 roky

Jak to mám chápat? Jako nějaký pokus o vtip na můj účet?

Kokorita 13 před 6 roky

archipatelin: Neberte to špatně, Váš názor na věc (1 příspěk a dále) je zcela v pořádku a jste jistě poctivý a citlivý člověk..Jen když se v jedné věci nípe více lidí s rozdílnými vyjadřovacími schopnostmi a úhlem pohledu, vyzní to pak jinak. Myslím ale, že všem vadí, že někoho okradl podvodník.

Kokorita 13 před 6 roky

archipatelin: Vaše myšlenka většího dohledu ze strany provozovatele těchto stránek špatná není, ale myslím si, že není reálné, aby nám všem stál za zády a kontroloval, co se děje. To je na každém z nás zvážit, zda protistrana je pro nás korektní. Na Aukru to tak funguje, že podvodníky eliminují, ale to už je za peníze a byznys..

(smazaný uživatel) (autor tématu) 24 před 6 roky

Díky za korektní reakci. Máte pravdu, aby někdo neustále stál za zády a kontroloval ihned každý příspěvek, to není reálné. Zvlášť v dobrovolném projektu, jako je VZO. Však něco se dá dělat vždy, aniž bych musel neustále kontrolovat logy a hledat. Třeba scripty, které umí získávat a zpracovávat informace sloužící k lepší identifikaci a analýze závadných aktivit a ulehčovat ztotožnění pro případ jejich vyžádání policií. Dále se mohou upravit šablony tak, aby si informaci o tomto konkrétním nebezpečí mohl uživatel VZO (potencionální zájemce o nabízenou věc) přečíst (připomenout) těsně před odesláním reakce na nabídku a mohl zvážit toto riziko přesně v momentu, kdy je to žádoucí.

Admin Petr 247 před 6 roky

Se zpožděním (omluva) pár slov k tématu:
Zaprvé díky všem za důležitou diskuzi, reakce a názory. Je moc fajn, že lidem zde není lhostejné, když se zde objeví někdo nepoctivý a chtějí to řešit. Jisté je, že situace není první ani poslední a točí se stále kolem stejné příčiny:

Přílišná až naivní důvěra nového uživatele vůči jinému, který v nesouladu s myšlenkou serveru (tj. ne za odvoz, ale za poštovné) nabízí lákavé zboží. Pro zkušenějšího či opatrnějšího uživatele působí tito podvodníci hned zkraje podezřele, ale bohužel vždy několik naletí.

Možnosti řešení nás adminů (zvlášť ve volném čase, kdy k rozvoji webu a řešení těchto lapálií sedáme) jsou značně omezené. Blokování emailů, IP adres atd. je vždy jen krátkodobé opatření (navíc až ex-post), které lze velmi snadno obejít.

Efektivní technologická řešení běžných komerčních tržišť (vícefaktorová autentizace, automatizované scanování závadné komunikace či obsahu apod.) jsou bohužel stále nad aktuální možnosti VšezaOdvoz jak po finanční tak administrativní stránce. Zatím tedy volíme raději cestu lepší informovanosti nových uživatelů, ale evidentně stále ne dostatečně. Krom citovaných pravidel všem novým uživatelům po prvním přihlášení i následně do emailu posíláme krátké tipy jak na VzO fungovat a na co si dát pozor, vč. zmíněného posílání za poštovné. Všem zájemcům, kterým přijde reakce od člověka přímo v emailu radíme, aby si dobře prohlédli jeho profil atd. atd. Ale evidentně je potřeba informaci zvědomovat ještě víc, na čemž zapracujeme.

Určitě ale zůstává a bude zůstávat hlavní část řešení na vlastní zodpovědnosti a obezřetnosti. Cokoliv se týká peněz (kór na VzO) je potřeba a priori vnímat s největší ostražitostí (možná přímo nedůvěrou) a raději vždy napoprvé s daným člověkem vždy řešit osobně nikoliv na dálku.

Ještě jednou díky moc všem za zapojení do komunity i přes tyto občasné frustrace!

P.S. Pokud nás Policie osloví, vždy se snažíme maximálně pomoct. Děje se to však z jejich strany minimálně a bohužel s dost nejasným postupem a výsledkem. (editováno adminem)

(smazaný uživatel) (autor tématu) 24 před 6 roky

Děkuji za tak komplexní odpověď. Máte pravdu, že vlastní opatrnost je alfa a omega. Na VzO chodí lidé různých sociálních hladin a rozumových a morálních kvalit (jak je ostatně vidět i v této diskuzi). A výskyt pozitivně naladěných lidí a sluníčkářů je zde nejen více než pravděpodobný, ale řekl bych i žádoucí. VzO je projekt veskrze přínosný, okolo kterého se sdružují lidé naladění na určité vlny (ekologie, neplýtvání, nebo i jen čistá dobrota, atp) a měl by přinášet hlavně radost. Proto mi vadí výskyt individuí parazitujících na dobrotě a připouštím i naivitě některých místních uživatelů. A jsem rád, že jste ochotni je i nadále chránit. Když je tedy "odfiltrování" podivných existencí nad možnosti VzO, tak alespoň více informovat.

Jak víme, lidé často své instinkty ignorují, když mohou získat něco vysněného. Umím si živě představit, jak se rychle snaží "nabouchat" odpověď, jen aby byli první a v takové úrovni naléhavosti protékají (pro ně v tu chvíli nepodstatná) upozornění a technické detaily mozkem nepovšimnuty, aniž by se někde drápkem zachytily. Proto si myslím, že je potřeba "vsunout" ten impuls k opatrnosti více na oči, třeba přímo do procesu odeslání odpovědi na inzerát, nebo jinam, věřím že na něco přijdete

(smazaný uživatel) 3 před 6 roky

Toto sem jistě nepatří. Nedávno tu proběhl jistý set za odvoz. Ale je zde i spousta překupníků. Mám za to, že to byl právě tento set, co je nyní na aukru :https://aukro.cz/zahradni-nabytek-teak-6915595954
Vidím, že lidé si zde pomáhají a podle mne je toto hnus tady brát věci a jinde prodávat. A jistě je tu mnoho případů. A podle mne je i toto podvod.

Davidova Stránka 19 před 6 roky

Ad michal 57 + ad Admin Petr:
"Bylo by dobré to podvodníkům alespoň ztížit - třeba nový profil by mohl mít značku něco jako řidič, protože v drtivé většině podvodníci využívají profil nový ,profil co je několik let používaný a má kladné hodnocení je méně pravděpodobné ,že by se něco takového mohlo stát ."
To podle mě velmi dobrá Michalova myšlenka. Opravdu by, admine Petře, bylo užitečné upozornit na to, že "se Vám ozval nový uživatel/zájemce z nového profilu - a to pro Vás může znamenat zvýšené riziko.".
Lze to technicky zařídit?
Např. přidat k mailové odpovědi od takového dárce/nováčka výrazný text s upozorněním, že se jedná o nového uživatele VZO bez historie (nebo s krátkou či negativní historií - teď už jen filosofuji o možnostech obsáhnout v tématu co nejvíc) a že je třeba si znovu pročíst pravidla vztahující se k takovým situacím - viz. ´odkaz na pravidla´?
Ještě je možnost, kde to půjde, zvýraznit upozornění na nevhodnost zasílání peněz poštou neověřeným uživatelům a uživatelům např. nad 10000 nasbíraných bodů umožnit taková ověření poskytovat - něco jako supervize. Či možnost v případě např. rozdávání celé pozůstalosti požádat někoho takového o supervizi (něco jako starší brácha anebo vedoucí v oddíle). Ale narůstá tím byrokracie a časová náročnost, což se u většiny věcí zřejmě neoplatí.
Možná by byla pro informovanost uživatelů vhodná i další rubrika "Příklady toho, jak ne/skočit na lep", aby to nebylo jen o tématu vylákaného poštovného ale o všech proběhlých praktikách nebo nekalých postupech.
Také by podle mě jako prevence pomohlo několik informací o tom, "jak podvodníci byli potrestáni" - zprávy z policie nebo články z médií, pokud jsou.

(smazaný uživatel) 134 před 6 roky

To co pisete ma smysl jen castecne. Vzdy kdyz se zavede bodovy system (ktery tu uz je) vznikne soutezivost pokud zavedete nejakou mekku jako 10000 bodu budou tu lidi zvanit aby toho dosahli nebo budou davat veci po 1 polozce.
Neni spatna myslenka, podporit diskusi jako na beznem foru a umoznit moderatorum prispevek skryvat (uvidi ho pak jen moderatori a budou ho moct zase vratit).

(smazaný uživatel) 134 před 6 roky

hlavne ze jsem se pochvalil priste si to budu muset precist driv nez to odeslu

michal 95 před 6 roky

nový profil by stačilo označit třeba vykřičníkem v kroužku ,ale efektivita pokud uživatel chce poslat peníze je stejně na nic ,uživatel by musel být upozorněný třeba vyskakovacím oknem neposílej peníze můžeš o ně lehce přijít

Tomáš 421 před 6 roky

Pokud nestačí upozornění "Důrazně nedoporučujeme zasílat věc poštou, zejména pokud máte zaplatit poštovné předem.", které chodí s každým emailem, když zájemce posílá zprávu přes systém, pak je zbytečné investovat další úsilí. Naivita a absence rozumného uvažování se tím nevyřeší.

Danca Rosenbaumová 1 před 6 roky

Ctu tu nekolik zprav a nevim,nevim.Myslela jsem,ze to jsou stranky zalozene hlavne na POMOCI druhym a vecem,ktere se daji ještě vyuzit!!!!Napsal se jeden názor.Pro nekoho je spravny,pro nekoho ne.Ja osobne si myslim,ze to je pravda,ale na druhou stranu..je na kazdem z nas,komu napisem a na jakých podmínkách se domluvime.Kdyz si pro věc ZDARMA,nebo za něco nemůžete prijet,kazdeho věc,kdyz prijde o postovne,bohužel naletej takovym co tu nemaji co delat!!Kdyz uz se vymyslely takove stranky co mnoho lidem pomohly,bych se spis zabývala dulezitejsima vecma!!(Napr.pomoc vecma,ktere nepotrebujeme,tam kde byl ted hurykan,nebo v Africe atd )Snad me ted neukamenujete a neodsoudite za muj názor.Jinak tez rada pomohu,kdyz se někdo ozve Vandala17@seznam.cz a domluvime se jak jim pomoci.Dekuji

Ema Hrda 43 před 6 roky

Já se setkala že věci které jsem zde udala byly prodávány na netu a v anonci ale nevadí mi to pokud lidé mají čas na prodej a pomůže jim to jsem ráda